CREATE ACCOUNT

FORGOT YOUR DETAILS?

Informacije o odredbama zakona o tržištu toplinske energije
Cijeli dopis pročitajte OVDJE

- Na stranicama HEP toplinarstva možete saznati sva pitanja o temi - RAZDJELNICI TOPLINE

Razdjelnici topline - SIEMENS

SIEMECA - Sustav raspodjele troškova prema stvarnoj potrošnji

Živimo u vremenu povećanja cijene energije i sve veće važnosti očuvanja okoliša. Stoga smo prisiljeni tražiti nove i učinkovitije načine iskorištavanja resursa. Da bismo znali kolika nam je potrošnja i kolike su mogućnosti uštede, moramo postaviti individualno mjerenje toplinske energije. Analizom podataka mjerenja potrošnje i praćenja individualnih troškova dolazimo do informacija za daljnju optimizaciju naših resursa. Da bi rezultati uštede energije i brige za okoliš bili što veći, u postojećim objektima sa zajedničkim sustavom grijanja potrebno je uvesti nova rješenja. O tome govori i ZAKON O TRŽIŠTU TOPLINSKE ENERGIJE (NN80/13) koji u svojim odredbama definira obavezu ugradnje razdjelnika toplinske energije ili uređaja za mjerenje toplinske energije. Svi krajnji kupci u zgradama koje su spojene na zajedničko mjerilo toplinske energije, a imaju više od sedamdeset stambenih/poslovnih jedinica imaju obvezu ugradnje uređaja za mjerenje toplinske energije ili razdjelnika topline te termostatskih radijatorskih ventila najkasnije do 31. prosinca 2016 godine. Tehnička rješenja za postojeće objekte moraju biti jednostavna i ne smiju ometati rad toplinskog sustava ni u kojem trenutku. Upravo zato želimo Vam predstaviti Siemensov sustav za mjerenje i prikupljanje podataka SIEMECA. Sustav odlikuje jednostavna instalacija i postojana bežična komunikacija.

Sustav se sastoji od mjernih uređaja (mjerila topline, vodomjera, razdjelnika topline te pretvarača signala) i koncentratora podataka. Mjerni uređaji instaliraju se u stambene jedinice, a koncentratori podataka instaliraju se u zajedničkim prostorima (stubište). Sve komponente povezane su bežičnom mrežom te se podaci prikupljaju daljinski bez potrebe za ulazak u stambene jedinice.

Velike mogućnosti integracije razdjelnika topline
Komponente sustava također omogućuju integraciju glavnih mjerila te praćenje potrošnje svih energenata potrebnih za funkcioniranje sustava (plin, toplinska energija, voda, električna energija itd).  Za prikupljanje podataka o potrošnji takvih izvora energenata potrebno je imati uređaje s impulsnim sučeljem. Elektronski razdjelnici toplinske energije u pravilu se postavljaju izravno na grijaća tijela (radijatore) i rade na principu razlike u temperaturi grijaćeg tijela i prostora.

Fleksibilan dizajn
Potpuno fleksibilan dizajn sustava omogućuje jednostavnu nadogradnju ili uklanjanje mjernih mjesta odnosno omogućuje realizaciju projekta u više faza (npr. Razdjelni topline pa vodomjeri pa električna brojila). Također je moguće povezati više zgrada na zajedničko prikupljanje podataka putem žičane M-bus komunikacije.

Pouzdan način prikupljanja podataka
Podaci prikupljeni s mjerila ili elektronskih razdjelnika topline pohranjuju se u mrežne koncentratore koji su međusobno sinkronizirani te čine jedinstven sustav. Takav je način prikupljanja podataka pouzdaniji jer su podaci pohranjeni i dostupni na više mjesta. Mrežni koncentratori napajani su baterijom i opremljeni dodatnom (backup) baterijom. Razina baterije kao i podaci o stanju sustava o njegovih komponenti dostupni su na ispisu podataka. Elektronski razdjelnici toplinske energije opremljeni su  alarmom u slučaju neovlaštenog manipuliranja uređajem. Prilikom montaže i puštanja u rad svi se uređaji zaštićuju od strane izvođača radova.

Koncentratori podataka:
Okosnica su sustava za daljinsko očitovanje. Koncentrator podataka prihvaća vrijednosti potrošnje od mjernih uređaja i raspoređuje ih u mrežu. Na svaki koncentrator podataka spremaju se sve očitane vrijednosti sustava povezanog bežičnom komunikacijom. Podatke o potrošnji moguće je prenijeti na samom mjestu s bilo kojeg koncentratora podataka kabelskom ili radijskom vezom. Koncentratori podataka s integriranim GSM modernom ili mrežnom karticom omogućuju daljinsko očitovanje brojila na osnovi GSM i TCP/IP komunikacijskih sučelja.

Razdjelnici energije
Karakteristika je razdjelnika energije iz Sustava SIEMECA njihova sposobnost komuniciranja. Razdjelnici s ugrađenim i udaljenim osjetnikom na raspolaganju su kao i uređaji u izvedbi s jednim i dva osjetnika što omogućuje široke mogućnosti upotrebe. Velik je i izbor montažnog pribora.

Mjerila topline (tzv.kalorimetri)
Za standardne nominalne protoke od 0,6 m3/h, 1,5 m3/h i 2,5 m3/h na raspolaganju su mjerila topline u izvedbi protočnog brojila na osnovi mjerenja jednog ili više mlazova.  Mjerila topline mogu se montirati kao kompaktne jedinice sa zaslonom ili se zaslon montira na udaljenu lokaciju, što omogućuje ugrađeni komunikacijski kabel. Moguće je nabaviti i kombinirana mjerila topline za grijanje i hlađenje.

Vodomjeri
Postoje izvedbe za hladnu i vruću vodu. I u tom slučaju na izbor su mjerila na osnovi mjerenja jednog ili više mlazova. Moguća je nabava i u izvedbama različitih duljina i posebnih konstrukcija za ugradnju na ventil i kupaoničku bateriju. Elektronsko očitanje osigurava visok stupanj pouzdanosti rada i preciznosti mjerenja.

Pulsni pretvarači
SIEMECA mreže otvorene su za integraciju vanjskih brojila na osnovi brojenja impulsa. Svaku pulsni pretvarač ima dva neovisna pulsna ulaza. Na njih je moguće priključiti razna brojila s ugrađenim pulsnim izlazom, kao što su npr. plinomjer ili brojilo električne energije.

Lokalni ili daljinski prijenos
Prijenos podataka moguće je izvesti lokalno ili daljinski. Lokalna očitanja obavljaju se izravnim priključenjem na jedan od koncentratora podataka u sustavu ili radiouređajem koji je spojen USB priključkom na prijenosno računalo. Daljinski prijenos podataka moguć je putem mrežnih koncentratora s integriranim GSM modemom ili mrežnom karticom. U takvim slučajevima potrebno je imati signal mobilne mreže ili interneta.

Walk-by sustav za manje objekte
Kod manje zahtjevnih objekata s manjim brojem stambenih jedinica moguća je instalacija sustava bez mrežnih koncentratora (Walk-by). U tom slučaju nisu potrebni mrežni koncentratori podataka jer se podaci o potrošnji pohranjuju u mjernim uređajima. Dakle, takav je sustav jeftiniji i jednostavniji, ali naknadno ne dopušta daljinski prijenos podataka. Promjenom programskih parametara mjerne uređaje moguće je nadograditi sustavom mrežnih koncentratora i tako postići punu funkcionalnost.

Jednostavan prikaz podataka
Prikaz podataka s mjernih uređaja omogućen je REP ili XML formatu, što omogućuje njihovu jednostavnu primjenu u programima za izradu računa.

Plaćanje prema potrošnji
Ugradnja sustava za raspodjelu troškova neće riješiti probleme prekomjerne potrošnje. U mnogim kućanstvima razina grijanja konstantno je jednjaka, čak i kada nikoga nema kod kuće. Također, mnogi su skloni rješavati problem pregrijavanja otvaranjem prozora. Takav odnos prema grijanju nepotreban je trošak. Instalacijom sustava razdjelnika topline mnogi potrošači počnu pratiti svoje troškove i aktivno traže rješenje kako ih smanjiti. Zatvaranjem prozora i radijatora izravno dovodi do smanjenja troškova te se u tom smislu najučinkovitije uštede energije dobivaju ugradnjom termostatskih radijatorskih ventila i termoleguriranih radijatorskih glava. Idući su korak prema mogućim uštedama energije i smanjenju troškova grijanja vremenski regulirani termostatski radijatorski ventili i glave. U tom se slućaju razina grijanja smanjuje u trenucima kada nitko nije prisutan. Siemens u svojoj ponudi ima kombinaciju opreme s bežićnom komunikacijom osobito primjenjivom za ugradnju u postojeće zgrade.

SYNCO LIVING
Udoban, ekonomičan i siguran boravak
U eri povećane brige za okoliš i smanjenja troškova energije SYNCO LIVING pravi je odgovor.

Kakav je to sustav i što od njega možemo očekivati?
Siemens je kao odgovor na trendove u automatizaciji prostora u kojima živimo osmislio inteligentan sustav kontrole temperature, svjetla, prisutnosti i tlaka. SYNCO LIVING jednostavan je za upotrebu i nakon početnog parametriranja i zapravo nećete ni znati za njega, a on će održavati savršenu udobnost vašeg doma uz maksimalno iskorištavanje raspoloživih resursa i njihovo zasebno prilagođavanje.

Inteligentno rješenje
SYNCO LIVING inteligentno je rješenje za vaš dom osmišljeno tako da elementi međusobno komuniciraju putem radioveze. Osobito je prikladan za obnovu postojećih stambenih i poslovnih prostora. Sustav omogućuje kontrolu grijanja, ventilacije, pripreme potrošnje tople vode, rasvjete, električnih uređaja, sjenila, kontrolu prisutnosti, protuprovalnu kontrolu i detekciju požara. Sustav se kontrolira uz pomoć centralne jedinice kojoj je moguće pristupiti putem internetske mreže. Centralna jedinica također omogućuje prikaz alarma putem poruka mobilnih operatera ili elektroničke pošte.

Modularnost sustava
Sustav je modularan i omogućuje nadogradnju prema željama i mogućnostima korisnika. Na primjer, prvo instalirate komponente za kontrolu grijanja, a zatim nakon analize, nadogradite sustav komponentama za upravljanje rasvjetom i sjenilima te na kraju u sustav uključujete kontrolu klimatizacije i pripreme potrošnje tople vode. Centralna jedinica „mozak“ je sustava, a omogućuje kontrolu do 12 prostora. Za svaki prostor moguće je postaviti drugačiji vremenski program i režim rada. Centralna jedinica također ima godišnji raspored rada prema kojem se mogu unaprijed prilagoditi režimi rada u vrijeme blagdana ili godišnjeg odmora. Kombinacijom vremenskog programa, režima rada i funkcije prilagođavanja algoritma rada sustava moguće je postići željenu udobnost uz uštede. Centralna jedinica osim tipki za rad s glavnim izbornikom ima i slobodno programibilne tipke za aktiviranje dodatnih funkcija ili prikaza informacija sustava (vanjska temperatura, tlak..) te tipke za produljenje režima rada.
Centralna jedinica ima mogućnost priključenja KNX komunikacijskog protokola za povezivanje i integraciju centralnog nadzorno-upravljačkog sustava na računalo.

Više funkcionalnosti
SYNCO LIVING može se koristiti za upravljanje radijatorskim i podnim grijanjem. Radijatorskim grijanjem upravlja se izravno na ventilu radijatora putem baterijski napajanog pogona ventila u kojem je integriran i temperaturni osjetnik prostora. Podnim grijanjem upravlja se dodatnim regulatorom s mogućnošću priključenja do osam krugova grijanja. Kontrolu pristupa, alarmiranje i kontrolu ventilacije moguće je ostvariti putem magnetskih kontakata. Magnetski kontakti omogućuju isključivanje grijanja ili hlađenja prostora kada su prozori ili vrata otvoreni.
Sustav omogućuje funkciju održavanja temperature potrošne tople vode postavljanjem vremenskog programa. Uštede su moguće za vrijeme odsutnosti.
Upravljanje svijetlima i sjenilima moguće je prema modu rada. Postavljanjem scena moguće je upravljanje prema unaprijed predviđenom obrascu (npr. TV scena; ugasi glavno svjetlo, spusti rolete i pojača grijanje). Novi zakon o tržištu toplinske energije u tehničkim uvjetima navodi da svaka stambeno poslovna cjelina sa zajedničkom pripremom grijanja  mora biti opremljena zasebnim uređajima za mjerenje toplinske energije. Takvi uređaji omogućuju praćenje troškova prema stvarnoj potrošnji. Samom ugradnjom sustava razdjelnik grijanja ne rješavate problem pregrijavanja prostora i nemate kontrolu nad svojim troškovima. Rješenje za vas je SYNCO LIVING „komplet za početnike“. Komplet sadržava centralnu jedinicu s tjednim vremenskim programom i tri načina rada te četiri pogona radijatorskih ventila s baterijskim napajanjem.

Imajte kontrolu nad svojim troškovima
U većini kućanstava grijanje je stalno uključeno bez ikakve kontrole u vezi sa zahtjevima za udobnost prostora. Takva upotreba toplinske energije predstavlja nepotreban trošak. Regulirana temperatura prema vremenskom programu omogućuje Vam uštedu energije i smanjenje troškova. S druge strane dolazak u hladan stan može biti neugodan.

VRH